Matkailu

Matkailu
MATKAILU

HYVINVOINTI

HYVINVOINTI
HYVINVOINTI

YRITTÄJYYS

YRITTÄJYYS
YRITTÄJYYS

Yrittäjälle monet Kelan etuudet määräytyvät YEL-työtulon pohjalta - Mitä minulle maksetaan äitiyslomalla?


Mistä yrittäjät unelmoi? No ainakin minä unelmoin vakaasta taloudesta kaikissa tilanteissa ja ajasta perheen kanssa. Raha kummasti rauhoittaa. Kun yrittäjä jää äityslomalle määräytyy vanhempainpäiväraha YEL-vakuutuksen mukaan. Mikäli on ollut myös muita palkkatuloja ne lasketaan mukaan. Itselläni laskettiin päivärahat viimeisen puolen vuoden ajalta, koska tulot olivat vähintään 20% enemmän, kuin edellisessä verotuksessa vahvistettu työtulo. Päivärahan perusteena oleva työtuloni oli 61.443 €, josta palkkoja eri luottamustehtävistä oli vähennysten jälkeen 6.809 € ja loput oli YEL-työtuloa. Tällä laskukaavalla saan äitiysrahaa ja vanhempainrahaa noin kymmenen kuukauden ajalta Kelalta hiukan yli 40 000€ brutto. Se voi kuulostaa ruhtinaalliselta summalta monille, mutta meidän perheessä asumiskulut ovat melko suuret. Suuret asumiskulut ovat toki oma valinta ja pitää motivaation yrittämiseen korkealla.Tässä on kätevä Kelan laskuri, joilla voit laskea oman päivärahasi määrän. YEL-työtulo ei ole sama summa, kuin bruttotulosi. Yrittäjä arvioi YEL-vakuutukselle työtään vastaavan YEL-työtulon, jonka vakuutusyhtiö vahvistaa. Vakuutusmaksu ja karttuva eläke määräytyvät YEL-työtulon mukaan. Samoin sairauspäivärahat ja vanhempainpäivärahat.

Olen aiemminkin kirjoittanut vakuutusasioista otsikolla Yrittäjä-äiti saatat tippua minimisairauspäivärahalle ja nyt Blogiringin ja Työeläkeyhtiö Elon yhteisessä kampanjassa on hyvä paneutua syvemmin aiheeseen. Elo on asiakkaidensa omistama työeläkeyhtiö ja itseäni viehättää Elon raikas imago sekä olen saanut hyvää asiakaspalvelua sieltä. Me asiakkaat saamme myös vaikuttaa Elon toimintaan ja kun minua pyydettiin Elon neuvottelukuntaan suostuin mielelläni. On tärkeää ymmärtää mihin kaikkeen YEL-vakuutus yrittäjän elämässä vaikuttaa. Moni mieltää sen vain eläketurvaksi, mutta ainakin minulle se tuo turvaa ennenkaikkea nyt ja tässä.Yrittäjäkin voi sairastua, vaikka suurin osa vääntää duunia vaikka pää kainalossa. Jouduin neljä kuukautta ennen laskettua aikaa sairauslomalle ennenaikaisen synnytyksen riskin takia. Olin käytännössä pakkolevossa suuren osan ajasta ja voin sanoa, että jatkuvien supistusten kourissa eivät työasiat juurikaan pyörineet päässä. Jos YEL-vakuutuksen työtulo ei olisi ollut järkevällä tasolla olisimme olleet pulassa. Yrittäjälle on riittävän stressaavaa miettiä mistä saa riitävästi kauppaa kiinteiden kulujen kattamiseen jos on itse työkyvytön. Nyt sentään saimme kohtuullista korvausta Kelalta miehen tehdessä ylitöitä samalla. Tällä sivulla kerrotaan selkeästi YEL-vakuutuksen vaikutuksesta eri elämäntilanteissa sairastumisesta työttömyyteen sekä perhevapaista elääkkeelle siirtymiseen. Naisyrittäjillä on useimmiten YEL-työtulo laitettu todella alhaiseksi ja ikäviä yllätyksiä eri elämäntilanteissa on tullut vastaan. Ainakin on tärkeää tiedostaa riskit ja tehdä sen jälkeen päätökset oman turvansa osalta.

Jos olet aloittava yrittäjä kurkkaa tämä sivu.  Sieltä löytyy vinkkejä ja aloittavana yrittäjänä saat 22% alennusta ekan 48 kuukauden ajan eläkevakuutuksestasi.

Bloggaajakollegani Hanna kirjoitti myös omista kokemuksistaan yrittäjän vanhempainvapaista
Blogiringin kampanjasivu löytyy täältä.


Yhteistyössä Blogirinki ja Elo

1 kommentti

  1. Hyvää asiaa! Nämä asiat käydään aina läpi yrittäjäkoulutuksessa, mutta kaikki eivät koulutuksiin hakeudu tai pääse.

    VastaaPoista