Matkailu

Matkailu
MATKAILU

HYVINVOINTI

HYVINVOINTI
HYVINVOINTI

YRITTÄJYYS

YRITTÄJYYS
YRITTÄJYYS

Vierasblogi Kirsi Kautiainen: Miksi jokaisen tulisi olla kiinnostunut Omega-3:sta?


Kirsi on terveystaloustieteilijä ja
pohjakoulutukseltaan terveydenhoitaja
Asiaa hiljaisesta tulehduksesta

Entisaikaan oli moni asia paljon huonommin kuin nykyään, mutta on yksi todella merkittävä asia, joka oli silloin paljon paremmin: RAVITSEMUS! 1960-luvulle saakka ihmiset söivät pitkälti oman tai naapurin maan antimia eli todellista lähiruokaa – aitoa ruokaa. Sitten tuli elintarviketeollisuus, joka toi jokaisen ulottuville valkoisen puhdistetun viljan ja sokerin sekä lisäaineita sisältävät einekset. Nykyään kaupasta on vaikea löytää elintarvikkeita, jotka eivät sisältäisi sokeria, vehnää ja lisäaineita. Ja nämä ovat juuri niitä, joita elimistömme ei todellakaan tarvitse, sillä ne vaan happamoittavat kehoamme altistaen meidät mitä moninaisimmille sairauksille ja vaivoille.

Terveyden kannalta olennaisessa roolissa ovat omega-6 ja omega-3 rasvahapot, joita kumpaakin meidän on välttämätöntä saada ravinnosta, sillä elimistömme ei pysty niitä itse tuottamaan. Ensimmäiseksi mainittu aiheuttaa elimistössä tulehdusta ja jälkimmäinen hillitsee sitä. DNAmme on luotu tilanteeseen, jossa molempia rasvahappoja on yhtä paljon eli suhteessa 1:1. Edellä kuvatun ravitsemuksellisen muutoksen myötä tuo suhde on nykyään useimmilla meillä kaukana optimaalisesta; keskimäärin 12:1 eli tulehdusta aiheuttavaa omega-6 rasvahappoa on 12 kertainen määrä tulehdusta hillitsevään omega-3 rasvahappoon nähden. Tämän myötä useimpien meidän keho on jatkuvassa kroonisessa tulehdustilassa, mikä näkyy kaikenlaisina vaivoina ja sairauksina. Kukapa meistä ei kärsisi itse tai tietäisi jotakuta, joka kärsii kroonisesta väsymyksestä, ruoansulatusvaivoista, mielialanvaihteluista tai masennuksesta tai jostain paljon vakavammasta, kuten sydän- ja verisuonisairaudesta tai syövästä. Kaikilla näillä on yhteinen alkulähde eli välttämättömien rasvahappojen epätasapainosta johtuva hiljainen tulehdus.

Syy miksi krooninen matala-asteinen tulehdus vaikuttaa kehossamme niin laaja-alaisesti on se, että joka ikisen kehomme solun solukalvo muodostuu omega-6 ja -3 rasvahapoista. Ne kilpailevat paikoista solukalvolla ja on sanomattakin selvää, että omega-6 pääsee voitolle, jos sitä on moninkertaisesti omega-3:een nähden. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tulehdus on kaikissa soluissamme kovettaen solukalvot, jolloin solun toiminta häiriintyy: ravinteiden imeytyminen syömästämme ravinnosta heikkenee samoin kuin kuona-aineiden pääsy ulos soluista. Tähän perustuu se, että silloin kun keho on kroonisen tulehduksen vallassa, on pelkällä terveellisellä ravinnolla ilman lisäravinteita lähestulkoon mahdotonta korjata syntyneitä ravintoainepuutoksia ja saada näin itseään kuntoon. Emme ole sitä mitä syömme, vaan sitä, mitä kehomme pystyy imeyttämään ja käyttämään hyödykseen!

Kaikki solumme siis kärsivät tulehduksesta ja kaikista eniten se näkyy aivojen toiminnassa, sillä yli 60% aivoistamme on rasvaa. Kun rasvahappoepätasapainoa lähdetään korjaamaan, näkyvät tulokset useimmiten ensimmäiseksi aivoihin liittyvissä asioissa: unenlaatumme paranee samoin kuin oppimiskykymme (mikä näkyy erityisesti lapsissa), mielialamme rauhoittuu ja masennusoireet helpottavat, muisti toimii paremmin jne.

Seuraavaksi lähtevät yleensä kehomme toiset aivot eli suolisto korjaantumaan. Ihmisen voidessa kaikin puolin hyvin ja suoliston ollessa kunnossa suoliston limakalvon solut mukautuvat toisiinsa niin tiiviisti, ettei solujen väliin pääse syntymään edes pienen pieniä rakoja. Hiljaisen tulehduksen kovettamissa solukalvoissa elastisuus on vähentynyt ja solut eivät enää olekaan tiiviisti kiinni toisissaan. Tällöin suolisto alkaa ns. vuotamaan eli suolistosta pääsee verenkiertoon isompia ruoka- ym. partikkeleita kuin pitäisi. Kehomme immuunipuolustus ei tunnista näitä liian isoja molekyylejä ja sen vuoksi alkaa hyökkäämään niitä vastaan. Tällä mekanismilla syntyvät mm. allergiat ja autoimmuunisairaudet, kuten reuma, keliakia ja haavainen paksusuolentulehdus.

Hiljaisen tulehduksen hoitamisella eli rasvahappojen epätasapainon korjaamisella saavutetaan suoliston, verisuoniston ja aivojen kunnostuksen myötä monenlaista terveydellisiä hyötyjä. Mutta miten rasvahappoepätasapainon sitten saa korjattua? Vastaus on yksinkertainen: tukemalla omega-3 rasvahappojen saantia lisäravinteilla vastapainoksi ruoasta saamallemme yltäkylläiselle omega-6:lle. On kuitenkin olemassa tutkimustuloksia, jotka osoittavat, että omega-3 ravintolisistä ei ole terveydellistä hyötyä. Tämä itse asiassa on monien omega-3 valmisteiden osalta totta! Omega-3 valmisteet ovat suurimmaksi osaksi kalaöljyvalmisteita, joissa useimmissa kalaöljy on pakattu kapseleihin. Näiden kapseleiden ongelmana on se, että niihin saadaan mahdutettua kalaöljyä ja sen myötä arvokkaita omega-3 rasvahappoja todella vähäinen määrä. Ihmiset ottavat näitä kapseleita tavallisimmin 1-2 vuorokaudessa, mikä tarkoittaa, että he saavat omega-3 rasvahappoja ihan liian vähäisen määrän tarvitsemaansa nähden. Todellinen tarve olisi vähintäänkin kourallinen kapseleita päivässä. Kalaöljyjä on myös pullossa, mutta niiden ongelmana on paha maku ja se tosiasia, että kalaöljy härskiintyy elimistössä nopeasti, jolloin omega-3 rasvahapot eivät pääse imeytymään. Ei ole myöskään ennen kuulumatonta, että kalaöljy on jo valmiiksi härskiintynyttä, kun se otetaan; tällöin sen käytöstä on jopa haittaa.

Onko siis käytännössä niin, että kalaöljyn omega-3 rasvahappoja ei saada ihmiselimistön käyttöön tarkoituksenmukaisella tavalla? Vastaus on onneksi ei! Norjalaiset tiedemiehet ovat keksineet sekoittaa kalaöljyyn antioksidanttirikasta korkealaatuista oliiviöljyä, joka oikeassa suhteessa sekoitettuna ehkäisee kalaöljyn härskiintymistä. Tällöin kalaöljyä on turvallista ottaa suurempi määrä, mikä nostaa elimistön omega-3 varastoja merkittävästi ja näin hillitsee kehon hiljaista tulehdusta korjaamalla rasvahappoepätasapainoa. Ja tämä todella tuntuu kehossa!

Olen itse koko ikäni kärsinyt pahasta siitepöly- ja eläinallergiasta sekä suolistovaivoista, joita olen yrittänyt luonnonmukaisesti hoitaa mitä erilaisimmilla keinoilla saavuttamatta pysyviä tuloksia. Kala- ja oliiviöljyä sekoituksena sisältävällä Balance öljyllä pääsin eroon näistä vaivoista puolessatoista kuukaudessa, mikä ravitsemuspuolella on todella nopeaa toimintaa. Tämä kuvastaa sitä, miten nopeasti suolisto lähtee korjaantumaan, kun solut saavat kipeästi tarvitsemiaan omega-3 rasvahappoja. Samankaltaiset tulokset olivat nähtävissä myös pienillä lapsillani.

Balance öljyn yhteyteen on kehitetty kuivaverianalyysiin perustuva rasvahappotesti, joka ilmaisee mm. omega-6 ja -3 rasvahappojen suhteen, solukalvojen juoksevuuden eli kovettumisasteen (mikä kertoo mm. suoliston ja verisuoniston kunnosta) ym. terveyden kannalta tärkeitä tietoja. Testejä on tällä hetkellä tehty yli 110 000 kappaletta ja niiden tulokset ovat hälyttäviä: 95%:lla testatuista on jonkinasteista hiljaista tulehdusta elimistössään ja kaikkein huonoin tilanne on lapsilla ja nuorilla. Lapsissa on tulevaisuus ja tämän perusteella arveluttaa minkälainen se tulevaisuus tulee olemaan. Jo nyt aikuisiän diabetesta esiintyy reilu 10-vuotiailla lapsilla; merkitseekö tämä, että dementiaa alkaa esiintymään jo 40-vuotiailla? Se on paljon mahdollista, jos jatkamme samaan malliin!

Entistä parempia vointeja toivotellen,

Kirsi Kautiainen / EcoHealth

Kirsi on terveystaloustieteilijä ja pohjakoulutukseltaan terveydenhoitaja, joka lastensa syntymän jälkeen enenevässä määrin kiinnostui terveellisestä ravitsemuksesta ja sen vaikutuksesta terveyteen. Hän on mm. saanut poikansa atooppisen ihottuman rauhoittumaan gluteenittoman ja maidottoman ruokavalion ja lisäravinteiden avulla sekä parantanut koko perheen unenlaatua ja suoliston toimintaa (mikä muuten terveyden kannalta on äärimmäisen tärkeää!!) toimivalla kalaöljyvalmisteella, puhumattakaan omien allergiaoireidensa selättämisestä. Tällä hetkellä Kirsi opiskelee funktionaalista ravitsemusta ja valmistuu piakkoin ravintoneuvojaksi.

Lue Zinzino Balance Oil kokemuksia

Ei kommentteja