Matkailu

Matkailu
MATKAILU

HYVINVOINTI

HYVINVOINTI
HYVINVOINTI

YRITTÄJYYS

YRITTÄJYYS
YRITTÄJYYS

Onko kehitysvammaisella oikeus määrätä asumisestaan? #täällämääräänminä


Olen päässyt tutustumaan tärkeään aiheeseen kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluihin, koska yrityksemme Eventgarden tekee yhteistyötä Aspa-säätiön kanssa. Oletko tullut ajatelleeksi, että kaikille ei ole itsestäänselvää, että kotiovessa lukee oma sukunimi. Eikö jokaisella pitäisi olla siihen oikeus?

Aspa edistää vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien yhdenvertaisuutta ja täyttä osallisuutta yhteiskunnassa sekä heidän oman tahtonsa kuulumista ja toteutumista heitä koskevissa asioissa. Säätiön perusti 13 vammaisjärjestöä vuonna 1995.

Aspa kehittää erityisryhmille yksilöllistä, laadukasta ja turvallista asumista tavallisissa asuinympäristöissä. Aspa pyrkii yleisesti vaikuttamaan asuntojen ja koko yhdyskuntarakenteen suunnitteluun ja rakentamiseen tasaveroisesti kaikille yhteiskunnan jäsenille soveltuviksi.

#täällämääräänminä kampanjan lanseeraustapahtumassa.


Aspan asukkaat pääsevät mm. vaikuttamaan siihen asuvatko he yksin vai asumisyksikössä. Heille järjestetään erilaista toimintaa ja virikkeitä. Aspan palveluissa keskeistä on mahdollistaa asiakkaalle itselleen tärkeiden asioiden toteutuminen, liittyivätpä ne sitten kodinhoitoon, päivittäiseen asiointiin, harrastuksiin tai hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitämiseen. Minusta näiden asioiden pitäisi olla perusoikeus kaikille ihmisille ja on tärkeää tuoda aihe laajempaan keskusteluun.

Eihän se näin mene? Mitä sinä vastaat "oletuskeilaus" pelin väittämiin?


Palvelukirjo kattaa kaikki vaihtoehdot henkilökunnan ympärivuorokautisesta läsnäolosta viikoittaisiin kotikäynteihin tai päivä- ja työtoimintaan kodin ulkopuolella. Asiakkaat voivat asua omassa omistus- tai vuokra-asunnossa tai Aspa Palvelujen asunnossa tai asuntoryhmässä.

Kävimme vauvan kanssa tutustumassa Aspaan Itäkeskuksessa.


Kävin tutustumassa toimintaan kampanjan lanseeraustapahtumassa Itäkeskuksessa. Jututin henkilökuntaa ja kuulin liikuttavan tarinan Aspan asukkaasta Joonatanista ja kansanedustaja Jaana Pelkosesta. Joonatan on ihaillut Jaanaa jo pitkään ja hänelle tarjoutui mahdollisuus tavata idolinsa kasvotusten. Joonatan kävi vierailulla eduskunnassa ja Jaana Joonatanin kotona. Tällaistakin ikimuistoista toimintaa ovat Aspan asukkaat saaneet kokea. Ihmiset tulivat uteliaina kysymään tapahtumassa, mistä kampanjassa on kyse. Aspan asukas veti "oletuskeilaus" peliä, jossa haastettiin ihmisten ennakkoluuloja kehitysvammaisia kohtaan. Tapahtumassa syntyi paljon keskustelua ja ohikulkijat uskalsivat rohkeasti lähestyä Aspan asukkaita. Tutkiessani väittämiä, jotka oletuskeilaus pelissä olivat huomasin, että en ole ennakkoluuloinen kehitysvammaisten itsenäistä päätösvaltaa kohtaan. Oletko sinä?


Pyörätuolitanssiseura Wendarit ry esiintyi tapahtumassa. Osa edustaa Suomea pyörätuolitanssin MM-kilpailuissa.

2 kommenttia

  1. kaikkia pitäis kuuunella ja katsoo peiliin kuka tässä maassa on kehitysvammainen eli me kaikki jollain lailla ollaan kehitysvammaisia ja kaikilla on tarkoitus ja oma elämä elettävänä kukaan toinen ei korvaa toista eikä kukaan ole sen parempi tai heikompi tai rikas tai köyhä näin sen pitäsi olla ennakkoluulot pois

    VastaaPoista
  2. Ihan mahtavaa toimintaa! Arvostan erittäin paljon näin kehitysvammaisen lapsen äitinä. ♡

    VastaaPoista