Matkailu

Matkailu
MATKAILU

HYVINVOINTI

HYVINVOINTI
HYVINVOINTI

YRITTÄJYYS

YRITTÄJYYS
YRITTÄJYYS

Lievä raskausmyrkytys vai luulotauti?


Loppuraskaus koettelee hermoja. Ensin on saanut kolme kuukautta pelätä ennenaikaista synnytystä ja nyt sitä toivoo, että synnytys käynnistettäisiin. Eilen 37+1 on ollut täynnä ristiriitaisia tunteita. Sitä on toiveikkaana pistänyt merkille jokaisen pienenkin oireen viikon ajan, joka voisi ennustaa synnytyksen alkamista. Olen käynyt Kättärillä jo kolmesti tällä viikolla. Minua on kehotettu herkästi olemaan yhteydessä supistusten takia. Perjantaina päätin, että en mene sinne ennenkuin olen satavarma synnytyksen käynnistyneen. Tosin eihän sitä huomattu esikoisen osalta edes Naistenklinikan käynnistysosastolla kovinkaan ajoissa. Jouduin pyörtämään tämän päätöksen olla soittamatta samantien heti lauantaina

Heräsin yöllä kovaan päänsärkyyn ja otin kahdelta yöllä panadolin. Olo oli yhtä huono aamulla ja otin toisen panadolin kahdeksalta. Olen lukenut, että jos tulee päänsärkyä joka ei lähde särkylääkkeillä pitää ottaa yhteys synnärille. Mietin onko päänsärky seurausta supistelusta, joka vaikutti unen laatuun vai olenko tulossa kipeäksi. Yleensä kyllä flunssa alkaa kurkkukivulla ja muilla vastaavilla oireilla. Sellaista ei nyt ollut. Epäilys raskausmyrkytyksestä hiipi mieleen. Menimme aamulla sukulaisten kanssa Kauppatorille ja olo oli heikko, kun lähdettiin kotiin. Soitin kotimatkalta Kättärille ja menin päivystykseen. Vastassa oli sama mukava kätilö alkuviikolta, joka totesi tiistaina kohdunsuun olevan pari senttiä auki ja kanavassa vähän reunaa jäljellä. Tilanne oli sama edelleen, vaikka supistuksia on ollut koko ajan. Virtsanäytteessä oli proteiinit yhdellä plussalla, verenpaine oli minun mittapuulla koholla. Se on ollut yleensä 59/92 ja nyt alapaine oli yli 70. Jos on matala verenpaine katsotaan selkeäksi muutokseksi raskausmyrkytystä diagnosoitaessa, jos nousu on yli 15 mmHg ja se oli juuri sillä rajalla. Tajusin, että viimeksi neuvolassa oli painoa tullut 1,2kg viikossa, kun rajana normaalille pidetään 500g viikossa.

Raskausmyrkytys alkaa yleensä nopealla painonnousulla yli 500g/viikossa. Vointi voi olla ihan normaali. Vaikka oma paino olikin noussut yli kilon, ei minusta suoraan kuulemma huomaa turvotusta. Omasta mielestä naama on kyllä turvoksissa, mutta eihän sitä kätilöt erota. Kun katsoo näitä oireita raskausmyrkytyksestä löytyy minulta 4 siihen viittaavaa oiretta. Raskausmyrkytyshän voi edetä nopeastikin. Verikokeet olivat onneksi kunnossa ja hemoglobiinikin oli noussut 114. Googlen hevijuuserina olen tietysti etsinyt tietoa kaikesta mahdollisesta ja tämä artikkeli kertoo tutkimuksesta, jossa lieväkin raskausmyrkytys on syy käynnistää synnytys riskiraskauksissa raskausviikolla 37. Suomessa ei kuulemma tällaista tunneta ja käynnistystä ei tehdä. Vauvan vointi on tietysti tärkein mittari ja onneksi se on ollut hyvä. 

Esikoinenkin toivoisi vauvan syntyvän jo.
Odotin lääkäriä yli neljä tuntia ruuhkaisen synnytysosaston takia. En syönyt mitään koko päivänä, koska ohikiitänyt lääkäri kielsi syömästä mitään kiinteää. Ihmettelin sitä kätilölle jossain välissä ja hän sanoi lääkärin varmaan sekoittaneen minut johonkin muuhun. Sain sitten mehukeittoa lounaaksi. Tämä osaltaan vaikutti kurjiin fiiliksiin, koska tässä tilassa pitäisi kyllä syödä säännöllisesti. Olisin saanut jäädä osastolle lepäämään ja tarkkailuun, mutta halusin kotiin perheen luokse. Jotenkin myös tuntui, että mitä mä siellä vaivaan turhaan, kun eihän mulla mikään ole. Vai onko? Menen kontrolliin kolmen päivän päästä poliklinikalle, se tuo mielenrauhaa. Sanoinkin miehelle, että en enää kehtaa soittaa itse Kättärille vaikka synnytys käynnistyisi.

Lähtiessäni kätilö kehotti lepäämään ja syömään hyvin kotona. Purskahdin itkuun, koska mietin mieheni 12 tuntisia työvuoroja. Ei kolmevuotiaan vilkkaan pojan kanssa levätä, kuin päiväunien aikaan. Viime viikolla yritin supistusten lomassa pitää pikkumiestä tyytyväisenä kotona useamman päivän onnistuen siinä kohtalaisesti. Mutta voimia se vei. Taloudellisesti taas tuntuu huonolta idealta, että mies olisi viikkotolkulla palkattomalla. Siksi olisi nyt kaikkien kannalta parasta, että synnytys käynnistyisi. Minusta vauvan olisi turvallisinta olla täällä, koska ollaan jo 38 viikolla, esikoinen pääsisi nauttimaan kesäriennoista enemmän, koska mies pääsisi isyyslomalle ja minä näistä raskausvaivoista. Nyt on 12. Hääpäivämme ja mikä olisikaan parempi hääpäivän lahja, kuin kuopuksen syntymä. Mennään nyt päivä kerrallaan ja äitini auttaa osan päivästä esikoisen kanssa.

Loppuraskaudesta mielialat voivat vaihdella kovastikin ja näköjään itkua voidaan vääntää ilman syytäkin. Itsellä toistaiseksi on ollut aina joku selvä syy :) Tässä artikkelissa on hauskasti kerrottu fiiliksiä loppuraskaudesta. Kulostaa hullulta jos ei ole itse kokenut. Kättäriltä lähtiessä olo oli kyllä tosi kurja, mutta tunnin lilluttelu porealtaassa Jukka Poikaa ja muita kunnellen helpotti oloa. Vedessä ei kolottanut mistään ja se oli outo tunne pitkästä aikaa. Jalkahieronta päälle ja yöllä ei ollut ollenkaan rasittavaa supistelua. Pitäisi muistaa aina laittaa hyvää musiikkia soimaan, kun oma mieli alkaa madaltua. Tsemppiä kaikille loppuraskautta eläville. Millä te olette saaneet omia fiiliksiä paremmiksi?

Oma poreallas voitti sairaalan sängyn. Pian pääsen nauttimaan myös kuohuvasta, kun vauva saadaan maailmaan.

4 kommenttia

  1. Pissan proteiinin kotikontrollointiin ostin tikkuja apteekista. Kun meni vihreelle, menin osastolle ja vahtiin viimeset kaks viikkoa. Mielialasta viis, pääasia että molemmat selvittiin. Käynnistettiin viikkoa ennen laskettua aikaa.

    VastaaPoista
  2. Minulla kaynnistettiin edellinen raskaus myrkytysoireiden vuoksi viikolla 38+3 (paansarkya useampi paiva, hirvea turvotus jaloissa, nopeasti kohonneet verenpaineet). Nyt olen rv 31 ja koko raskauden ollut riskiraskauspolilla seurannassa tuon edellisen myrkytyksen vuoksi, sain myos myrkytyksen estolaakityksen viikoille 12-35. Katsotaan miten kay. Niin ja emme asu suomessa.

    VastaaPoista