Matkailu

Matkailu
MATKAILU

HYVINVOINTI

HYVINVOINTI
HYVINVOINTI

YRITTÄJYYS

YRITTÄJYYS
YRITTÄJYYS

Kesäinen Helsinki - Mitä ihana Töölö tarjoaa lapsiperheille


Poikani Sibeliuspuistossa. Minusta on olemassa
samanlainen kuva 70-luvulta. Täytyypä kaivaa se.
Lukijoilta on tullut toivepostauksena teema, mitä tehdä lapsiperheenä Helsingissä kesällä. Kun aloin listaamaan omia suosikkejani huomasin, että suurin osa niistä sijoittuu Töölöseen, omiin lapsudenmaisemiini. Päätin, että teenkin tämän postauksen nimenomaan Töölöstä. Olen kasvanut elämäni ensimmäiset 13 vuotta Töölössä ja mieleen on jäänyt helteiset kesät ja kuuma asfaltti sekä Töölön ihana tunnelma. Töölöllä on aina sydämessäni erityinen paikka ja näen edelleen paljon unia niiltä kulmilta. Ei siis ihme, että olen omankin lapseni kanssa hakeutunut kesäisin niihin maisemiin.

Töölöhän on siitä mahtava paikka, että se on lähellä keskustaa ja merta, se on vehreä, mutta urbaani. Siellä on vaikka mitä tekemistä urheilusta huvituksiin. Hietsun ranta on tietysti myös ainutlaatuinen paikka lähes keskustassa. Parasta kesäisessä Töölössä on eväsretket historiaa huokuviin puistoihin tai piipahdus tunnelmallisessa kahvilassa. Linnanmäki on vakituinen vierailukohde ja uimastadionille haluan viedä poikani ekaa kertaa tänä kesänä.

Kolme suosikkipuistoa Töölöstä

Topeliuksen puisto on 1800-luvun rakastetulle satusedälle, kirjailija-toimittaja Zacharias Topeliukselle (1818–1898) omistettu puisto. Topeliuksenpuisto on arkkitehtoniselta rakenteeltaan harvoja muotopuistojamme, vihreä akseli kahden julkisen rakennuksen, kirkon ja kirjaston välissä. Puisto koostuu luonnonmukaisesta osasta sekä geometrisestä osasta, jossa on kaksi peräkkäistä, suorakaiteen muotoista aukeaa ja niiden jatkona hevosenkengän muotoinen aukio. Topeliuksenkadun suuret, 1930-luvulla istutetut lehmukset luovat pehmentävän seinän puistolle tehden siitä keitaan, jossa voi siis kulkea kahden puistotyylin välissä, nauttia ruusuista ja erikoisistakin puista. Lasten on turvallista leikkiä ja pelata aidatulla kentällä. 

Minä parivuotiaana Topeliuksen puistossa. samanlaiset kiharat, kuin pojallani.

Poikani Topeliuksen puistossa. Sain vangittua 70-luvun tunnelmaa tähän kuvaan.

Hesperian rantapuisto ja Hesperian Esplanadi muodostavat hienon puistokokonaisuuden entisten teollisuuslaitosten sekä yksityisten huviloiden paikalla Töölönlahden rantamilla. Hesperian puistossa on ihaninta suuret puut, joita on useita lajeja: koristeomenoita, kirsikoita, leppiä, tammia, poppeleita, jalavia, vaahteroita, koivuja, hevoskastanjoita, saarnia, lehmuksia ja aivan ihastuttava tuomiryteikkö. Puiston rannan puolella on Opera Ophidia -teos, käärmeen muotoon taitettu teräsverkko, joka on täytetty kivilohkareilla.

Eväsretkellä Hesperian puistossa kesällä 2014 käärmeenmuotoisen teräsverkkotaideteoksen päällä.
Kevättä ilmassa 2015 Hesperian puistossa, taustalla on Manerheimintie.

Sibeliuksen puisto, lempinimeltään Sibbari, on englantilaisen vapaamuotoisen maisemapuiston sovellus suomalaiseen rannikkomaisemaan. Suomen kuulisimman ja arvostetuimman säveltäjän Jean Sibeliuksen (1865–1957) nimikkopuiston rakennustyöt alkoivat 1937 ja kestivät kolme vuotta. Puistoon rakennettiin myös lampi ja siihen suihkukaivo ja Humallahden rantaa täytettiin, että sinne saatiin kulku myös jalankulkijoille.

Sibelius puiston vehreät maisemat ja kalliot ovat taaperoiden mieleen.
Sibeliusmonumentti tuo jännää tunnelmaa puistoon.

Cafe Regatta

Helsingin tunnelmallisin kahvila Cafe Regatta sijaitsee Merikannontien varressa Soutustadionin ja Sibeliuspuiston välissä Merimelojien majanlaiturin kupeessa. Se punainen tupa ja perunamaa keskellä Helsinkiä. Kahvilasta saa uunituoretta korvapuustia, mustikkapiirakkaa ja muita kahvilaherkkuja sekä maalaisromanttista tunnelmaa joka päivä ympäri vuoden. Ulkona on myös nuotiopaikka, jossa voi paistaa makkaraa. Erikoisuutena kahvila maksaa juojalle santsikupista 5 senttiä/kuppi. Jonon (kauniilla säällä kymmeniä metrejä) ohi ei santsikuppilaiset kuitenkaan pääse. Maksutapana käy vain käteinen. Minulle paikka on tärkeä siksikin, että hengailimme siellä odottaessamme esikoisen synnytyksen käynnistystä. Naistenklinikalta on sopiva kävelymatka sinne.


Töölönlahti

Töölönlahden puistoalue alkaa Helsingin sydämestä ja lahden ympäri kulkee suosittu kävelyreitti. Linnunlaulun vanhat puuhuvilat kertovat kaupungin rakennusperinteestä ja Sinisen huvilan idyllisestä kesäkahvilasta (Linnunlauluntie 11) avautuu kaunis näkymä Töölönlahden yli. Töölönlahden ympäristöön on kehittymässä uusi kulttuurin ja kaupunkitapahtumien keidas, Finlandiapuisto. Minulle Linnunlaulun huvilat ja Villa Kivi on merkityksellinen, koska vietimme siellä häämme vuonna 2003.

Raamikas Finlandiatalo taustalla.
Ihana Töölönlahden ulkoilualue, jossa pääsee ihailemaan lintuja ja kaunista luontoa.

Linnanmäki

Huvipuiston vanhin laite on karuselli, joka valmistui vuonna 1896. Suosituin laite on Vuoristorata, joka otettiin käyttöön vuonna 1951. Virallisesti Lintsi sijaitsee Alppiharjussa, mutta koen sen vahvasti Töölöläiseksi maisemaksi. Näkyyhän se Töölössä monessa kohtaa ja sinne on kävelymatka Töölöstä. 

Minä skootterin selässä Lintsillä 70-luvulla.
Äiti ja poika ihmettelee Linnanmäen huvituksia.

Uimastadion

Uimastadion on Helsingin Eläintarhan alueella sijaitseva maauimala. Se sijaitsee Olympiastadionin koillispuolella. Uimastadion valmistui alun perin Helsingin vuoden 1940 olympialaistenkilpa-areenaksi, jotka sotien vuoksi järjestettiin vuonna 1952. Nykyään se toimii Kumpulan maauimalan ohella suosituimpana Helsingin uimalana kesäisin. "Stadika" oli omia suosikkipaikkojani lapsuudesta teini-ikään. Välillä oli kiva viettää piknikkiä ruohikolla ja välillä taas hengata katsomossa aurinkoa ottaen. Tänä kesänä on kyllä pakko päästä pojan kanssa sinne visiitille. Minulla ei ollut juurikaan kuvia uimastadionilta, yhden tv-mainoksen kuvaussession kuvat löytyivät ainoastaan.

Kuvasimme vuonna 2004 Ultimate Summer Party levyn tv-mainosta uimastadionilla.
Kerrothan omat Töölö-vinkkisi kommenteihin. Luulen, että moni ei ole löytänyt Töölön idylliä ja on kiva kertoa sen tarjoamista mahdollisuuksista sekä tukea paikallista yrittäjyyttä. Kerrothan myös jos sait tästä blogista uutta tietoa Töölön mahdollisuksista lapsiperheille.

Lue myös Töölön lapsuudenkodin oven takana

Lapsuudenpihani Mannerheimintie 29. Veljeni keinuu etualalla äitini seistessä vieressä,
minä kirmaan hiekkalaatikon vieressä valkoisessa mekossa. Ihana 70-luku Töölössä!

Ei kommentteja