Matkailu

Matkailu
MATKAILU

HYVINVOINTI

HYVINVOINTI
HYVINVOINTI

YRITTÄJYYS

YRITTÄJYYS
YRITTÄJYYS

Yrttitarhan huumaava tuoksu


Olen vuosia ihaillut puutarhakirjoista yrttitarhoja, joita voi rakentaa käytännössä mihin tahansa. Oma yrttien kasvatus on rajoittunut lähinnä muutamiin yksittäisiin ruukkuihin ja pihalla kasvaa Sitruunamelissaa. Minttua olen kasvatellut ikkunalaudalla ja tuoreen Mintun tuoksu onkin ihanaa.

Kävin ihastelemassa Pukinmäen Puutarhan kesäkukkia ja samalla sain päähäni, että nyt tehdään kunnon yrttitarha. Pyysin apuja hyvän kokonaisuuden suunnitteluun ja sain viidessä minuutissa kokoon kivan kokonaisuuden hyvän palvelun kera. Kannattaa siis kysyä neuvoa. Pukinmäen Puutarha on 100-vuotias perheyritys, joten on ilo tukea myös pienyrittäjyyttä puutarhaan liittyvissä hankinnoissa. Heillä on myös verkkokauppa.

Nautin oleilusta Pukinmäen Puutarhassa, kukkaloisto rentouttaa ja inspiroi.Puutarhanhoito tutkitusti lisää hyvinvointia ja vähentää stressiä. Yrttitarhalla on myös konkreettisia terveysvaikutuksia, koska ruokavalioon tulee automaattisesti lisättyä oman sadon tuotoksia säännöllisesti. Lapset ovat innokkaita puutarhanhoitajia ja kun pienestä pitäen opetetaan hyötykasvien maailmaan näkyy se heidän kulutustottumuksissa aikuisena. Ekologista ja kivaa. Kannustan kaikkia pistämään vaikkapa ihan muutaman ruukun viljelmät pystyyn. Puutarhanhoito on ainakin meillä perheen yhteinen harrastus ja taaperokin on aivan innoissaan sen parissa.

Pukinmäen Puutarhan yrttivalikoima oli todella laaja.

Sekaviljelyn avulla yrttitarhasta saa kauniin ja persoonallisen. Monet yrtit ja vihannekset ovat kauniita sellaisenaan, mutta sekoittamalla kukkia, yrttejä, marjoja, hedelmiä ja vihanneksia saa aikaan jännittäviä kokonaisuuksia.

Heidin yrttitarha
Curry-yrtti
Lehtiselleri
Salaattivoikukka
Basilika-Minttu
Suklaa-Minttu
Minttu
Rosmariini
Valkosipuliyrtti - Tulbaghia violacea
Salvia
Viinisuolaheinä
Tuoksupelargoni
Koristeeksi Samettikukkaa, joka ehkäisee myös tuholaisia
Yrttien kustannukset noin 30€ + kukat

Tässäpä meidän City-yrttipuutarha.

Yrttitarha on myös kiva sisustuselementti, joten käytin hieman aikaa toteutuksen suunnitteluun. Päädyin mustaan jaloilla seisovaan istutuslaatikkoon, jotta sen voi siirtää tarvittaessa sisään kylmänä päivänä ja itseasiassa sehän voi toimia läpi talvenkin yrttitarhana sisätiloissa. Alunperin visioissa oli metallinen jaloilla seisova ratkaisu, mutta sopivaa ei tullut vastaan. Tämä on oikeastaan tosi kätevä ratkaisu ja kivan näköinen.

Isä ja poika kokoavat istutuslaatikkoa.

Poikamme auttoi yrttien istutuksessa mielellään.

Tästä yrttitarhasta nostan esiin kolme yrttiä, jotka ovat minusta tosi kiinnostavia.

Curry-yrtti
Curryn tuoksuinen hopealehtinen yrtti, käytetään myös kukkaryhmissä lehtikasvina. Lehdet maustavat padat, keitot, vihannes ja riisiruoat sekä pikkelsin. Paista oksa ensin kuumalla pannulla, jotta aromit tulevat esiin ja lisää sitten maustettavaan ruokaan.

Curry-yrtin tuoksu on herkullinen ja pidän sen ulkonäöstä myös.

Salaatti voikukka
Keittiössä voikukkaa voi käyttää monella eri tavalla: lehtiä voi lisätä salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin, kukista voi tehdä simaa, kaljaa ja viiniä tai niitä voi syödä sellaisenaan kiehautettuna tai vaikka hapatettuna

Valkosipuliyrtti - Kuvernöörinkukka - Tulbachia violacea
Monivuotinen maustekasvi jossa on valkosipulin maku mutta ei tuoksua! Erittäin tervellinen ja maukas. Lehtiä käytetään hienoksi hakattuna ruokiin, salaatteihin tai leivänpäällä. Voidaan kasvattaa sisällä mausteyrttinä ruukussa ympäri vuoden tai ulkona maahan istutetttuna aurinkoisella tai varjoisalla paikalla. Vinkki; 150 g hienonnettua laukkaa sekoitetaan noin 0,75 litraan oliiviöljyä ja käytetään päivittäisessä ruuanlaitossa.

Makuja ja terveyttä omasta yrttitarhasta.

Pukinmäen Puutarha
Isonpellontie 2
00720 HELSINKI
Puhelin +35893852817
verkkokauppa@pukinmaenpuutarha.fi
www.pukinmaenpuutarha.fi
Pukinmäen Puutarha Facebookissa

Aukioloajat
Arkisin klo 9–19
Lauantaisin 9–18
Sunnuntaisin 9–16

Kestävän kehityksen keskus - yrttitarha kotiin

Lukuvinkki: Minua inspiroi vuonna 2007 Otavalla julkaistu Lena Israelssonin kirja Citypuutarhat. Sitä myydään Googlen mukaan käytettynä eri kanavissa.

Ei kommentteja