Matkailu

Matkailu
MATKAILU

HYVINVOINTI

HYVINVOINTI
HYVINVOINTI

YRITTÄJYYS

YRITTÄJYYS
YRITTÄJYYS

Vierasblogi Terhi Majasalmi: Miten selvitä perhevapaiden ajan ilman kitkuttelua?


Vanajanlinnan itsenäisyyspäivän
juhlissa 2013.
Aloitan kiinnostavien vierasbloggaajien sarjan blogissani ja ensimmäisenä kirjoittajana on Vauras Nainen Terhi Majasalmi. Tunnen Terhin vuosien takaa alunperin Havis Amandan Nuorkauppakamarista ja sittemmin olemme olleet tekemisissä mm. LIB - Ladies In Business verkoston kautta ja Boardman2020 vip-verkoston tapahtumissa. Terhi on valmentanut tuhansia naisia raha-asioiden tiimoilta ja tuttu myös tv-ohjelmasta Kirsi ja himoshoppaajat. Terhi on kysytty luennoitsija sekä bloggaaja ja hän on kirjoittanut useamman kirjan. Terhissä on mahtavaa se, että hän uskaltaa puhua suoraan ja herätellä ihmisiä. Vierasblogi koskee luonnollisesti rahaa ja Terhin näkemystä, miten selvitä perhevapaiden ajan ilman kitkuttelua.

Vierasblogi Terhi Majasalmi
”Lapset hankitaan, kun talous on kunnossa.” oli mieheni lempilause ennen esikoisemme syntymää. Ja kyllä tässä lauseessa piilee totuuden siemen. Omassa taloudessa kannattaa ennakoida niin paljon kuin mahdollista. Raha-asioihin on hyvä kiinnittää silloin huomiota, kun ei ole vielä välitöntä tarvetta. Arjessa tämä tarkoittaa sitä, että varallisuutta hankitaan silloin, kun varallisuuden tuottoja ei tarvita elinkustannusten maksamiseen tai säästetään rahaa tulevia hankintoja varten sen sijaan, että asioita ostetaan velaksi.

Kaikki tietävät, että lasten syntymän myötä tulot laskevat. Kuitenkin monille tulee yllätyksenä, kuinka paljon se vaikuttaa arjen rahoittamiseen.

Jos haluat pitää saman elintasosi kuin ennen lapsen syntymää, tulojen lasku pitää kompensoida muilla tuloilla. Voit hankkia tuottavaa varallisuutta ja varallisuuden tuotoilla maksaa elämisesi kustannuksia. Itse varallisuutta ei kuitenkaan kannata realisoida riihikuivan rahan saamiseksi, sillä silloin varallisuuden kasvattamisen joutuu aloittamaan alusta.

Kun tulot laskevat, oma kulutus kannattaisi sopeuttaa tulojen tasolle mahdollisimman nopeasti. Jännä juttu, mutta melko harvoin tämä tiedetty viisaus muuttuu toiminnaksi. Vaikka omaa tulotasoa olisikin tuettu työn ulkopuolisilla tuloilla ja säästöillä, omia kulutustottumuksia kannattaa välillä katsoa kriittisten lasien läpi. Me kaikki kulutamme asioihin, joita emme ihan oikeasti tarvitse. Osan teemme ihan tavan vuoksi, osan vahingossa ja melko paljon vain lievittääksemme elämän epämieluisia tunnetiloja.

Jos kulujen lasku tulojen tasolle ei onnistu, kulutus on rahoitettava tavalla tai toisella. Toisin sanoen kulutuksesta seuraa velkaantuminen. Vaikka töihin paluun myötä monella tulot nousevat, en suosittele kenellekään tietoista velkaantumista. Velkojen maksu on aina yhtä ärsyttävää. Lisäksi velkaantuminen altistaa oman talouden turhaan pitkäkestoisille ongelmille.

Miten omalla kohdalla kävi? Oliko kahden yrittäjän talous kunnossa ennen lasten syntymää? Esikoisemme syntyi alkuvuodesta 2008. Maailmantalouden tilanne vaikutti merkittävällä tavalla silloiseen liiketoimintaamme ja yritystoiminnan tulot eivät vain vähän laskeneet, vaan käytännössä tilanne kääntyi niin, että liiketoimintoja piti hetken ruokkia omista säästöistä käsin. Luonnollisesti myös minun tuloni laskivat saman tien. Olimme tehneet myös merkittävän kokoisen sijoituksen yritystoimintaan, jonka suuntaa ei saatu muutettua. Menetimme kaiken hankkeeseen sijoittamamme pääoman ja kaikki elämän tukipilarit tuntuivat horjuvan. Meidät pelasti täydelliseltä tuholta lopulta osin hyvä tuuri sekä se, että olimme vuosien ajan hankkineet varallisuutta omaan henkilökohtaiseen talouteemme. Yritystoiminnasta saatuja tuloja oli sijoitettu asuntoihin, osakkeisiin ja tilille turvarahastoksi.

Edelleen puistattaa miettiä sitä, miltä tuntui kun maailma näytti kaatuvan syliin ja oman talouden luhistuminen ei ollut vain mahdollista vaan todennäköistä, ellei jotain keksittäisi pian. Siinä muuten tuoreesta perheenlisäyksestä täysillä rinnoin nauttiminen muuttuu aivan vähän vaikeaksi, eikä se parisuhdekaan oikein tahdo kukoistaa, kun dynamiikkaa horjutetaan kaikilta kulmilta.

Tilanne taisi olla niin paha, että ei ollut muita vaihtoehtoja kuin keksiä heti uusia ideoita henkilökohtaisen talouden kassavirtojen kääntämiseksi. Vaikka omasta mielestä nokkelia ja tarmokkaita oltiinkin, ei olisi ollut mitään mahdollisuutta jäädä jaloilleen ilman säästöjä ja sijoituksia. Ne olivat kuin pitkään ennen taistelua rakennettu linnake, jonka turvin talvesta ja taisteluista päästiin kevääseen ja uuteen kukoistukseen.

Toivon, että kenenkään ei tarvitsisi käydä läpi samaa kiirastulta, mutta liian moni kuitenkin joutuu näin tekemään. On vaikeaa nähdä valmistautumisen tarvetta silloin, kun kaikki on hyvin eikä hätä ole vielä käsillä. Tässäkin pätee sama kuin palovakuutuksessa, silloin kun talo on tulessa, on liian myöhäistä hankkia vakuutusta.

Terhi Majasalmi, kuva Niina Stolt, Studio OnniKirjat: Totuus taloudestasi (Talentum 2012), useita e-kirjoja
Tv-ohjelma: Kirsi ja himoshoppaajat (Liv 2013)
Hallituspaikat: Frank Communications Oy, Naisyrittäjyyskeskus ry
Yritykset: Hamilton & Cooper Properties Oy, USA Asunnot Oy, Varallisuusakatemia Oy
Palstat ja Blogit: Rahapoikimaan ja Vauras Nainen -yhteisö Kirjoituksiani löydät myös CityPiksuVauras Nainen -blogi

Ei kommentteja