Matkailu

Matkailu
MATKAILU

HYVINVOINTI

HYVINVOINTI
HYVINVOINTI

YRITTÄJYYS

YRITTÄJYYS
YRITTÄJYYS

Eikö valtiota kiinnosta yrittäjyyskasvatus?


Parhaaksi myyjäksi valittiin Ijaar Ny:n Shifa Abdi. Yritys on
tehnyt jo tilauksen Dubaista suunnittelemistaan vaatteista.
Sain kunnian olla avaamassa Nuori Yrittäjyys ry:n aluetapahtumaa ja pääsin tuomaroimaan nuorten liikeideoita. Osa niistä tuottikin jo ihan oikeaa liikevaihtoa ja osasta tulee varmasti todellista yritystoimintaa lähitulevaisuudessa. Tänä vuonna yli 4000 nuorta on mukana "NY vuosi yrittäjänä" koulutusohjelmassa. Juteltuani nuorten kanssa tulin entistä vakuuttuneemmaksi kurssin tarpeellisuudesta. Moni sanoi, että on oppinut puhumaan ja esittelemään asioita rohkeasti. Aluksi pelkkä suun avaaminen kuulemma jännitti, mutta nyt he olivat itsevarmoja ja avoimia. Moni varmasti on huomannut, että usein nuoret ovat arkoja ja sulkeutuneita. Mikä olisikaan parempi taito ihan koko elämää varten, kun oppia rohkeasti kommunikoimaan. Olipa kyseessä yrittäjä tai palkansaaja se taito on aina eduksi kaikessa elämässä. Suomalaiset tarvitsevat enemmän sosiaalisia taitoja sekä avoimuutta ja sitä yrittäjyyskasvatus nimenomaan tarjoaa. Muutama oppilas kertoi, että aiemmin koulu ei motivoinut, mutta tämä kurssi on ollut upea juttu ja he olivat aivan liekeissä. Yrittäjyyskasvatus ehkäisee mielestäni myös nuorten syrjäytymistä ja yksinäisyyttä.

Tuomaristo julkisti voittajat
Kun kysyin Nuori Yrittäjyys ry:n väeltä miten valtio on mukana hankkeessa oli vastaus "ei mitenkään". Siis oikeasti! Valtio eli päättäjät kyllä huutavat koko ajan yrittäjiä työllistämään, mutta eivät halua olla tukemassa yrittäjyyskasvatusta aidosti? Sieltä ruohonjuuritasolta lähtee asenteet ja into yrittämiseen sekä yrittäjähenkisyyteen, joka on tärkeä ominaisuus myös palkansaajalle. Jos nuoret ymmärtävät miten tämä maailma pyörii ja mitä jokaisen yrityksen takana tapahtuu kasvattaa se meille parempia kansalaisia. Arvostus työn antamista ja tekemistä kohtaan kasvaa yrittäjyyskasvatuksen avulla.

Nuori Yrittäjyys ry
Nuori Yrittäjyys ry (NY) edistää aktiivista toimintaa nuorten keskuudessa Suomessa lisäämällä nuorten yrittäjyysasennetta, taloudenhallintaa ja työelämätaitoja. NY pyrkii tavoitteisiinsa tarjoamalla yrittäjyys- ja kuluttajakasvatusta tukevia ohjelmia 7-25 -vuotiaille nuorille. Ohjelmat toteutetaan kouluissa osana opetusta.

YES- Intohimona yrittäjyyskasvatus
Yrittäjyyskasvatus on elämässä tarvittavien taitojen ja valmiuksien oppimista.
YES on yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijaverkosto, joka edistää yrittäjyyskasvatuksen toteutumista kouluttamalla opettajia, kehittämällä koulutusta, rakentamalla koulu-yritysyhteistyötä ja tarjoamalla materiaaleja opetukseen.

Nuorten yritysideat keräsivät paljon kiinnostusta Flamingossa ja kauppa kävi mukavasti.


Nuori Yrittäjyys ry
LEHDISTÖTIEDOTE
25.2.2015
Parhaat Uudenmaan ja Metropoli-alueen nuorten yritykset valittiin NY-aluemessuilla!

Paras tuote oli Vetehisen tuotantoa.
40 NY-yritystä ja 120 nuorta esitteli tuotteitaan ja palveluitaan Viihdekeskus Flamingossa keskiviikkona 25.2.2015 Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämillä Uudenmaan ja Metropoli-alueen NY-aluemessuilla. Eri liiketoiminta-alat – kampaamoyrittäjistä kielikerhoihin – olivat monipuolisesti edustettuina messuilla. Aluemessut ovat osa Nuori Yrittäjyys ry:n NY Vuosi yrittäjänä -opinto-ohjelmaa, jossa perus- ja toisen asteen nuoret perustavat oikealla rahalla toimivan harjoitusyrityksen (NY-yrityksen) lukuvuoden ajaksi.

Liike-elämän tuomaristo valitsi voittajat
Aluemessujen tuomaristo koostui liike-elämän ammattilaisista. Tuomaristoon kuului muun muassa Uudenmaan Yrittäjien Petri Graeffe, Flamingo Spa:n Yrjötapio Kivisaari ja Eventgardenin Heidi Ekholm-Talas.

– Messut olivat hieno kokemus. Paikalla oli paljon upeita nuoria ja monta toimivaa konseptia. Olen positiivisesti yllättynyt! Uudenmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Petri Graeffe sanoo. Tuomaristo palkitsi messuilla nuoria eri kilpailukategorioissa: paras myyjä, paras tuote, paras palvelu sekä perus- ja toisen asteen parhaat yritykset. Parhaat NY-yritykset palkittiin erikseen Uudenmaan ja Metropoli-alueiden osalta.

Parhaaksi myyjäksi valittiin Shifa Abdi Ressun lukiosta. Abdin NY-yritys IJAAR NY on löytänyt Suomesta ainutlaatuisen markkinaraon valmistamalla erityisesti musliminaisille suunniteltuja, mutta myös kaikille muille nuorekkaille naisille sopivia vaatteita. Paras tuote löytyi tuomariston mielestä Stadin ammattiopiston Anna Minkkisen Vetehinen NY:tä, joka tekee koristeita ja käyttötavaroita luonnonmateriaaleista kuten kalannahasta. Tuomaristo ihastui Vetehinen NY:n ekologisuuteen ja omaperäisyyteen. Paras palvelu oli puolestaan Sofia Järvisen, Iina Korhosen, Anniina Rytkösen ja An Congin Anglomania NY:llä Etelä-Tapiolan lukiosta.

– Hyvin konseptoitua koulutusta ja kielikylpyä raikkaalla palveluasenteella! Flamingo Spa:n kylpyläjohtaja Yrjötapio Kivisaari kehuu Anglomaniaa.

Perusasteen parhaaksi NY-yritykseksi Uudenmaan osalta valittiin Silja Laukkasen ja Nella Lehdon Rustic Rose NY Myllyharjun koulusta. Yritys myy uniikkeja ja ekologisia sisustustaideteoksia. Metropoli-alueen parhaaksi perusasteen yritykseksi valittiin Wahid Rezan, Anindo Mesbaulin, Ayushi Goyalin, Tanya Ahmedin ja Anton Shakhtakhtinskiyn Student United NY Ressun peruskoulusta. He tuottavat tuutoripalveluita peruskoululaisille. 2/2

Uudenmaan parhaaksi toisen asteen NY-yritykseksi valittiin Karri Wickmanin, Otso Salon ja Oskari Nuutisen KOO-Talonmiehet NY Keravan lukiosta ja Metropoli-alueen parhaaksi valittiin vastaavasti Niilo Koskisen, Tuomas Pesosen, Joonatan Lahden ja Henrik Söderholmin First Pump NY Omniasta. KOO-Talonmiehet tarjoavat nimensä mukaisesti kotisiivous-, ikkunanpesu-, pihanhoito- ja muita talonmiespalveluja. First Pump antaa opastusta kuntosaliurheiluun ja pyörittää kahviota eri liikuntakeskuksissa.

Tuomaristo kehui sekä First Pumpia että KOO-Talonmiehiä toimivasta konseptista, laajan asiakaskunnan tavoittamisesta ja tulevaisuuden kasvupotentiaalista.

Parhaat yritykset jatkavat NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman kansalliseen NY Uskalla Yrittää -finaaliin, joka järjestetään 14.–15.4.2015 Helsingissä. Finaaliin osallistuu 65 parasta NY-yritystä ympäri Suomen ja palkintona on menolippu kesän Vuosi yrittäjänä -ohjelman Euroopan finaaliin Berliiniin.

– Valtio pitää saada rahoittamaan tätä toimintaa ja Vuosi yrittäjä -ohjelma on vietävä jokaiseen Suomen kouluun. Yrittäjyyskasvatus ei pelkästään kasvata yrittäjiä, vaan ohjelma opettaa yritystoiminnan lisäksi sosiaalisia taitoja, joita tarvitaan läpi elämän, sarjayrittäjä ja kunnallispoliitikko Heidi Ekholm-Talas Eventgardenilta toteaa.

Lisätietoja tapahtumasta: Eemeli Alanne, tapahtumakoordinaattori, Nuori Yrittäjyys ry eemeli(at)nuoriyrittajyys.fi, 044 7287 837

Lisätietoja Nuori Yrittäjyys ry:stä:
Virpi Utriainen, toiminnanjohtaja, Nuori Yrittäjyys ry
virpi(at)nuoriyrittajyys.fi, 040 701 3038

Nuori Yrittäjyys ry
Nuori Yrittäjyys ry eli NY tarjoaa yrittäjyys- ja kuluttajakasvatusta tukevia opinto-ohjelmia 7–25-vuotiaille nuorille koulujen ja oppilaitosten kautta. NY Yrittäjyyskasvatuksen polku on opinto-ohjelmien kokonaisuus, joka tarjoaa käytännönläheisiä yhteistyömuotoja nuorten yrittäjyysasenteen, työelämävalmiuksien sekä oman talouden hallinnan vahvistamiseen. NY-ohjelmat tukevat opetusta eri kouluasteilla opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Tekemällä oppimiseen perustuva toiminta vahvistaa myös konkreettisesti nuorten ja elinkeinoelämän yhteistyötä. NY on voittoa tavoittelematon yhdistys, ja se kuuluu kansainväliseen kattojärjestöön Junior Achievement Worldwideen. Suomessa toiminta alkoi vuonna 1995. nuoriyrittajyys.fi


NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman SM-finaali, NY Uskalla Yrittää -tapahtuma järjestetään Helsingissä 14.–15.4.2015 ja finaalin messutapahtuma on Kauppakeskus Kampissa tiistaina 14.4. kello 13 – 17. Messuille osallistuu 65 NY-yritystä ympäri Suomea, joten paikalla ovat koko Suomen nuorimmat yrittäjät!

Ei kommentteja