Matkailu

Matkailu
MATKAILU

HYVINVOINTI

HYVINVOINTI
HYVINVOINTI

YRITTÄJYYS

YRITTÄJYYS
YRITTÄJYYS

Lasten kirppiksen pyörittäminen on järjetöntä


Suloisessa Hippulan tilassa aloittaa helmikuussa
Sushiravintola Käpylän Majakka Oy
Vuoden ajan itse lasten kirppistä pyörittäneenä ja muutaman muun alan toimijan kanssa keskustelleena voin rehellisesti myöntää, että touhussa ei ole yrittäjän kannalta mitään järkeä. Edes Helsingin suurin toimija ei tilinpäätöstietojen mukaan ole saanut hommaa plussan puolelle useankaan vuoden jälkeen. Kirppiksen pyörittäminen on siis harrastus suurimmalle osalle. Jos jotain palkkaa itselleen pystyy nostamaan puhutaan todella pienistä summista. Isoja asuntolainoja niillä ei ainakaan makseta. Onkin siis hienoa, että jotkut pystyvät tästä huolimatta pitämään toimintaa yllä. Itse tulin järkiini ja lopetan tämän kalliin, mutta niin söpön harrastuksen tammikuun lopussa. Meidän tavoite oli saada kulut katettua, ei rahaa itselleen. Koska tämä tavoite ei täyttynyt päädyimme jatkamaan ainoastaan TENS-laitteiden vuokrausta toimistoltamme käsin. 

Olen lukenut keskustelupalstoilta kauhistelua kirppispöytien 35€ viikkohinnoista ja myyntiprovisioista. Ajattelin vähän avata tätä talouspuolta, jotta jatkossa kirppiskävijät ymmärtävät mitä hinnalla saa ja mitä yrittäjä siitä kostuu. Ehkäpä sen viikkovuokran ja mahdollisen provision maksaa hieman paremmalla mielellä. Muistakaa, että yrittäjä vähentää kaikesta omasta osuudestaan ensin 24% alvia ja jäljelle jäävillä rahoilla pitää kattaa yrityksen kulut.

Esimerkkilaskelma
Jos viikkohinta on 35€ tarkoittaa se yrittäjälle 24% alvin vähennyksen jälkeen summaa 28,23€. Jos tähän viikkohintaan sisältyy jopa tuotteiden hinnoittelu, esillepano, hyllyjen siivous, tavaroiden keräys ja varastointi sekä tilitykset voidaan laskea yrittäjän työajaksi keskimäärin 2h per asiakas. Myynnistä ja tilityksistä aiheutuu aina hallinto- ja rahaliikennekuluja. Ne vaihtelevat kassajärjestelmästä, sopimuksesta ja pankista riippuen ollen 0,5-3%. Otetaan näinollen laskentakaavaksi vaikkapa 1,5%. Jos yhden asiakkaan myynti on 300€ maksetaan siitä hallintokuluja 4,50€ (sis. alv). Vähennetäänpä tämä siis 35€ summasta ja alvittomaksi summaksi jää 24,60€ käytettäväksi yrittäjän tai työntekijän palkkaan kahden tunnin työstä. Mukaan ei tässä yhteydessä lasketa markkinointikuluja, tilaa, yrityksen vakuutuksia,  sähköä, kirjanpitoa ja investointeja. Oletetaan, että ne saadaan katettua muulla liiketoiminnalla, kuten kahvilalla tai uusien tuotteiden myynnillä. Tästä 24,60€ summasta yrittäjän pitää maksaa eläkevakuutus ja muut lakisääteiset kulut sekä verot. Kaiken lisäksi kirppistavaroiden hinnoittelua joutuu usein tekemään iltaisin ja viikonloppuisin eli aika on pois perheeltä. No ainahan voi palkata työntekijän tekemään nuo asiat, mutta tuolla summalla ei ikävä kyllä kata kohtuullisia palkkakuluja. Tai kattaa jos tuntipalkka on 8,70€ tai töissä on palkkatuettu henkilö. Työnantajan sivukulut lasketaan normaalisti 40% kertoimella sisältäen vuosilomakorvauksen. Harva suostuu töihin alle 10€ palkalla? Normaalissa liiketoiminnassa kaikesta myynnistä pitäisi jäädä myös katetta muiden kulujen kattamiseen ja ideaalitilanteessa myös tuloksen tekoon. Tässä liiketoiminnassa se on utopiaa. Onko siis 35€ vuokrahinta kirppispaikasta korkea? Tai onko kohtuutonta laskuttaa myyntiprovisiota, jolla katetaan hallintokulut? Myyntihän voi olla vaikka 600€ ja jos yrittäjä ei laskuta hallintokuluja se maksaa hänelle 9€. Aika iso osuus tuosta kokonaisvuokrasta. Onko hommassa järkeä?

Vuokrahinta 35€ (yrittäjän alviton summa 28,23€)
• Oletettu myynti 300€
• Hallinto- ja rahaliikennekulut 1,5% = 4,50€
• Yrittäjälle jäävä alviton summa hallintokulujen jälkeen 24,60€
• Palkattu työntekijä hoitamassa myyjän tuotteet avaimet käteen palvelulla myyntiin
• Työaika 2h, palkka 8,70€/h.
• Kulut yrittäjälle 24,36€
• Yrittäjän osuus 0,24€
• Vastaavasti voi ajatella, että yrittäjän palkka yrittäjäriskin kantamisesta on noin 8€/h, kun lakisääteiset kulut on maksettu pois. Todellisuudessa palkka voi olla miinuksen puolella, jos muulla liiketoiminnalla ei saada katettua yrityksen muita kuluja, jotka luettelin aiemmin.

Aika moni kirppis myy muitakin tuotteita ja palveluita, koska pelkällä kirppiksellä on mahdotonta saada hommaa toimimaan. Isolla itsepalvelukirppiksellä on teoriassa mahdollista saada homma toimimaan, koska henkilökunnan resursseja ei tarvitse kiinnittää tuotteiden hinnoitteluun, esillepanoon ja hyllyjen siivoamiseen. Vaikka muilla tuotoilla kattaisikin kirppiksen pyörittämisestä aiheutuneet kulut, on  minusta aika rahaakin arvokkaampaa. Kirppistoiminnan pyörittäminen vaatii suhteettoman paljon aikaa ja vaivaa perheen kustannuksella.

Toivotan kaikille alan toimijoille voimia ja arvostakaa paikkoja, jotka viitsivät tätä hyväntekeväisyystoimintaa pyörittää. Kierrätys on mahtavaa ja lasten kirppiksiltä tekee jatkuvasti upeita löytöjä :)

7 kommenttia

 1. Valaiseva kirjoitus kirppisasiakkaille ja yrittäjyyttä harkitseville!

  VastaaPoista
 2. Eikös Tori.fi toimisi hyvänä modernina kanavana tälle toiminnalle?

  VastaaPoista
 3. Kannattaa muuten samanlainen laskelma tehdä Zinzinosta. Eli kuinka monella asiakkaalla homma on kannattava, kun tekee pelkkää myyntiä?

  VastaaPoista
 4. Parhaiden lasten vaatteiden myynti onkin siirtynyt pitkälti Facebook kirppiksille. Itse en jaksa ja ehdi sitä postaus- ja vastausrumbaa. Tykkään myös mielummin ostaa livekirppiksiltä. Zinzinon osalta kannattaa laskea miten siitä saa kannattavaa, kun sekä asiakasmäärät, että jälleenmyyjäverkosto ovat kunnossa ja kasvavat tasaisesti :)

  VastaaPoista
 5. Tuo hinnoittelu on järjetöntä.. 35e viikkovuokraan ei pitäisi kuulua hinnoittelua yrittäjän toimesta, tai sitten hinnan pitäisi olla paljon kovempi ja provikka jotain 50% luokkaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin samaa mieltä. Näin kuitenkin jotkut toimijat hinnoittelee. Meillä oli myyntipalvelu, jossa provisio oli 50%, ja kannoimme riskin menekistä. Joissain paikoissa on myyntitiliinkin kynnysmaksu, joka kattaa vähän yrittäjän kuluja.

   Poista