Matkailu

Matkailu
MATKAILU

HYVINVOINTI

HYVINVOINTI
HYVINVOINTI

YRITTÄJYYS

YRITTÄJYYS
YRITTÄJYYS

Äitiys Suomessa ja yrittäjän näkökulma


Viikko ennen synnytystä heinäkuussa 2012 Espalla.
Minuun otettiin yhteyttä ja tarjottiin Hanna Ormalan koostamaa artikkelia aiheesta Äitiys Suomessa. Tässä blogissa artikkelin lainaukset ovat kursiivilla ja muut tekstit omaa pohdintaani.

Minkälaista on äitiys Suomessa? Varmasti aika monenlaista, kuten kaikissa muissakin maissa. Ei varmasti ole toista samanlaista äitiyttä, vaan kaikki ovat uniikkeja hyvine ja huonoine puolineen. Minkälaista tukea taas yhteiskunta tarjoaa äitiydelle on lienee suhteellisen samanlaista koko maassa. Mutta onko kaikilla äideillä samanlaiset resurssit etsiä ja ottaa vastaan tukea? Ei varmaankaan.

Tutkimuksen ”Maailman äitien tila 2013” mukaan, Suomi on maailman paras maa äidiksi tulemiseen, koska Suomen valtio tukee äitejä ja huolehtii äitien hyvinvoinnista niin hyvin. Tutkimuksessa arvioitiin, miten eri maat ovat onnistuneet äitien tukemisessa, ottaen huomioon asiat, kuten naisen riski kuolla raskauteen tai synnytykseen, alle 5-vuotiaiden lasten kuolleisuus, lasten koulutustaso, äitien työllisyys, maan tulotaso ja naisten poliittinen asema. Suomessa äitien tilanne näyttää olevan erittäin hyvä kaikilla näillä sarakkeilla.

Suomessa jaetaan vuosittain 40 000 äitiyspakkausta ja vaihtoehtoisesti saa 140 euroa rahaa. Jälkikäteen ajateltuna raha olisi varmaankin ollut minulle hyödyllisempi, sillä aika vähän tuli käytettyä äitiyspakkauksen vaatteita. Itse tykkäsin käyttää edestä sidottavia bodyja ja ihmettelenkin, miksi äitiyspakkauksessa ei ollut juuri laisinkaan niitä. Toiselle otan ehdottomasti rahallisen korvauksen. Sillä saa ostettua käytettynä aika kasan ihania vaatteita. Tosin minulla on tallessa kaikki esikoisen vaatteet, joten jos tulokas on poika hän saa nauttia aika pitkälle samoista asuista, kuin veljensä. Muutenkaan toisen osalta ei tarvitse tehdä isoja hankintoja, koska kaikki on jo olemassa. Kätevää ja edullista. Esikoiseen meni tonnitolkulla rahaa, kun hankittiin turvakaukalot, vaunut, leikkimatot, sitterit, syöttötuolit ja sen sellaiset hilavitkuttimet. Olihan se ihanaa vatsa pystyssä käydä shoppaamassa kaikkea uutta ja ihanaa. Nyt ei tarvitse miettiä hetkeäkään hankintoja.

Äitiysloman voi aloittaa Suomessa noin kuukausi ennen laskettua lapsen syntymää. Äitiysloma kestää yhteensä noin 105 arkipäivää ja se päättyy 75 päivää lasketun ajan jälkeen. Äitiysloman voi aloittaa jo 50 päivää ennen laskettua aikaa, mutta sen kokonaispituus säilyy silti samana.

Niin se äitiysloma. Yrittäjän äitiysloma ja palkansaajan äitiysloma ovat täysin eri maailmoista. Siitä olenkin kirjoittanut useassa eri foorumissa. Tässä yksi oma blogi aiheesta.

Yrittäjän äitiyslomaa, eli toimistolla 3-viikkoisen vauvan kanssa hoitamassa paperiasioita.

Muihin Euroopan maihin verrattuna Suomessa ja muissa Pohjoismassa äitien terveys ja hyvinvointi on erinomainen. Suomessa synnyttäneiden naisten ja vastasyntyneiden kuolleisuus on erittäin matala ja pienipainoisten sekä ennenaikaisten lasten osuus on pieni. Myös keisarileikkausten määrä Suomessa on maailman alhaisimpia.

On myös tutkittu, että Suomessa tullaan äidiksi joka vuosi yhä vanhempana, mikä johtuu varmasti siitä, että äidit haluavat kouluttautua, hankkia itselleen ammatin, työkokemusta ja elämän kokemusta ennen perheen perustamista. Synnyttäneiden keski-ikä Suomessa onkin noin 30 vuotta.

Lähipiirissä on monia muitakin 40-kymppisiä pienten lasten äitejä ja vauvaa odottavia tai vauvasta haaveilevia. Monille ei syynä tähän todellakaan ole ollut ensin hoitaa uraa, vaan lasta ei vain ole kuulunut. Vanhempana taloudellinen tilanne antaa paremmin myöden kalliisin hedelmöityshoitoihin ja se voi olla myös yksi syy siihen, että iäkkäämpiä ensisynnyttäjiä alkaa olemaan enemmän.

Korkea äitien työllisyysaste sekä äitienpäivän vietto Suomessa osoittavat myös sitä, että äitejä kunnioitetaan eikä äitejä syrjitä Suomen yhteiskunnassa.  Kaiken tämän huomioon ottaen, äidiksi kannattaakin tulla juuri Suomessa!

Tätä äitien työllisyysaste kohtaa vähän ihmettelen, sillä nuoret naiset ovat miehiä enemmän pätkätöissä ja suurena syynä tähän on se, että äitien työnantajat kantavat suuremman vastuun vanhemmuudesta johtuvista kuluista. Nuoria naisia palkataan vähemmän vakituisiin työsuhteisiin. Tämä olisi helposti muutettavissa poliittisella tahdolla, mutta poliitikot kumartavat miesvaltaisille aloille, eivätkä toimi, kuten esimerkiksi naapurimaassa Ruotsissa.

Erityisesti pienet palveluvaltaiset yritykset kärsivät tilanteesta, sillä jo raskausaikana on usein sairauspoissaoloja. Tästä aiheutuneet kulut otetaan suoraan yrittäjän selkänahasta, sillä katteet pienyrityksissä ovat yleensä todella pieniä. Uusin päätös, että äitiyslomalle hoitovapaalta siirtyvän on saatava palkkaa on täysin päätön ja on työllistämisen suora este. Ei pienyrityksillä vain ole rahaa tällaiseen. On laskettu, että äitiyden kustannukset maksavat yritykselle yli 12 000€/lapsi siitä voi jokainen laskea mitä se tarkoittaa palvelualalla. Paljon pitää yrittäjän myydä mitäkin palvelua tai tuotetta, saadakseen tuollaiset rahat kasaan.

Vaikka Suomessa on moni asia todella hyvin niin nämä äitiyden kustannukset ovat pienen työnantajan näkökulmasta täysin kohtuuttomat.

Yöjunalla Pyhätunturille ruskalomalle 5-viikkoisen poitsun kanssa.
Vedimme 10 kilsan patikkalenkin lapsi rintarepussa. Kannattaa lähteä heti liikkeelle :)


Ei kommentteja