Matkailu

Matkailu
MATKAILU

HYVINVOINTI

HYVINVOINTI
HYVINVOINTI

YRITTÄJYYS

YRITTÄJYYS
YRITTÄJYYS

Yrittäjän äitiysloma


Pojan ollessa kolmeviikkoinen kävimme
yhdessä kokouksissa ja tapaamisissa.
On äitiyslomia ja yrittäjän äitiyslomia. Suurin osa palkansaajista voi keskittyä täysin vauvaan, eikä työasioille tarvitse korvaansa lotkauttaa. Suurin osa yrittäjä-äideistä sen sijaan joutuu miettimään myös työasioita. Olitpa sitten yksinyrittäjä tai työnantajayrittäjä joudut todennäköisesti miettimään työasioita. Yksinyrittäjä usein miettii palaavatko asiakkaat, kun tulen takaisin töihin? Esimerkiksi useat kampaajat tekevät töitä sunnuntaisin, jotta riski menettää asiakkaita pienenee. Tämä on helppoa, jos on isä ja hyvät tukiverkostot. Mikä on tilanne yksinhuoltajalla, jolla ei ole lastenhoitajia jonossa oven takana? Paljon haastavampi, mutta tähän on olemassa palveluita. Tutustuin Care.com nimiseen palveluun, jonka kautta voi löytää itselleen lastenhoitajan tai vaikkapa koiran ulkoiluttajan.

Itselläni on kokemusta työnantajayrittäjän äitiyslomasta ja kyllähän se vei jaksamisen äärirajoille. Minulla oli onneksi mies ja äitini jakamassa hoitovastuuta. Imetin lasta melkein kaksivuotiaaksi. Yöt rauhoittuvat vasta imetyksen loputtua eli vetelin pari vuotta pätkäunilla. Unenpuute vaikuttaa kyllä aika paljon omiin fiiliksiin. Samaan aikaan olin maailman onnellisin pienen miehen äiti ja maailman stressaantunein yrittäjä. Ristiriitainen yhtälö. Sanotaan lapsi tulee kalliiksi, mutta yrittäjälle se vasta kalliiksi saattaa tullakin. Harva pienyrittäjä pystyy palkkaamaan kallista palkkajohtajaa tuuraamaan äitiysloman ja hoitovapaan ajaksi. Vastuuta ei voi ulkoistaa ja äitiyslomallakin on vastuussa siitä, että myynti toimii ja kassa kilisee. Olen aiemminkin kirjoittanut tästä haastavasta yhtälöstä taantuma ja yrittäjän äitiysloma samaan aikaan. Yrittäjä ei kuitenkaan luovuta helposti, vaan keksii uusia tapoja yrittää. Yrittäjillä on keskimäärin todella hyvä stressinsietokyky, mutta joskus tulee seinä vastaan. Saattaa tuntua, että ei tästä hommasta tule mitään ja seuraavassa hetkessä keksii ratkaisun. Yrittäminen on välillä aikamoista vuoristorataa. Välillä pitää voida hengähtää ihan kaikesta ottamalla muutama tunti aikaa itselleen tai viettämällä aikaa puolison kanssa myös kaksin. Meillä lapsi menee enemmän, kuin innoissaan vanhemmilleni hoitoon. Muutama tuttavani on löytänyt hoitoapua juuri Care.comista. Puutarhaihmisenä kiinnostava palvelu on myös tämä.

Hippula Lasten Putiikki on meille lähinnä harrastus ja poikakin viihtyy siellä hyvin.
Tässä valmistelemme kutsuvierasavajaisia elokuussa 2014.
Haluan rakentaa elämää siten, että pystyn olemaan enemmän perheeni kanssa ja viettää lomaa, vailla jatkuvaa huolta työasioista. Lapsi on arvokkainta mitä olen koskaan saanut ja haluan saada työn ja perhe-elämän balanssiin. Onneksi se on mahdollista tekemällä valintoja, jotka edesauttavat tätä tavoitetta. En osannut varautua yrittäjyyden ja äitiyden yhdistämiseen, luulin sen olevan helpompaa. Jos saamme toisen lapsen olen paljon viisaampi. Kokemus antaa varmuutta. En vaihtaisi yrittäjyyttä kovin helposti palkkatyöhön. Tämä vapaus on kuitenkin suurempi voima, joka vie läpi harmaan kiven.

Etsi bannerin kautta hoitoapua tai rekisteröidy palveluun tarjoamaan apua.

Generic Banner 728x90 FI 1

1 kommentti

  1. Nostan hattua sinulle ja kaikille muille rohkeille perheellisille, jotka olette uskaltaneet valita yrittäjän uran! Suomi ei vieläkään taida oikein kannustaa siihen?

    VastaaPoista