Matkailu

Matkailu
MATKAILU

HYVINVOINTI

HYVINVOINTI
HYVINVOINTI

YRITTÄJYYS

YRITTÄJYYS
YRITTÄJYYS

Hiljainen tulehdus - Rasvahapot epätasapainossa


Tein lokakuun alussa Zinzino Balance kuivaveritestin, jolla tutkitaan Omega-6 ja Omega-3 rasvahappotasapainoa. Näyte lähetettiin Vitas AS laboratorion tutkittavaksi. Kirjauduin katsomaan ovatko tulokset tulleet ja olivathan ne. Huh, huh! Vähän kyllä jännitti mitä tuleman pitää. Onko elimistössäni hiljainen tulehdus päällä? Siitä on viime aikoina muuten puhuttu paljon medioissa ja siitä kärsii valtaosa kansasta. Etenkin lapset ovat vaaravyöhykkeessä, koska ruokailutottumukset ovat menneet huonompaan suuntaan ja ruoka on prosessoitua sekä eläinten rehu käsiteltyä. Saamme nykypäivänä ruoasta liikaa Omega-6:sta, joka edistää tulehdusta. Minähän olen syönyt lihaa viimeksi 90-luvulla. Syön pääasiassa kasvisruokaa, mutta vastapainoksi myös paljon hiilihydraattipitoisia herkkuja. Kalaa syön ajoittain, siitäkin pidin vuosien tauon ennen raskautta.

Ihmisen geneettinen perimä on muodostunut suhteessa 1:1 eli se on se arvo, mihin kehomme on luotu. Ajan saatossa suhde on noussut noin 4:1:een 50-60 luvulle asti, minkä jälkeen se on noussut räjähdysmäisesti 2 sukupolvessa 12:1:een. Viralliset suositukset (2004) ovat 5:1 tai alle ja tiede taas suosittelee 3:1 tai alle, jotta tulehdustila saataisiin pois.

Testitulokseni

Suojaustasosi (rasvahappoprofiilisi arvo) kuvastaa ruokavaliosi antamaa suojaan elintapasairauksia vastaan sekä kertoo edistääkö ruokavaliosi tulehdusta vai onko se tulehdusta ehkäisevä.

Rasvahappoprofiilisi merestä peräisin olevan omega-3:n EPA:n ja DHA:n määrän tulisi olla yli 8% (vihreä alue, ruokavaliotavoite) kokonaisrasvahappomäärästä. Mikäli määrä putoaa alle 4%:n (punainen alue), keholla voi olla vaikeuksia ylläpitää normaalia solujen ja kudosten tuotantoa (homeostaasi). 

Omega-6 (AA)/Omega-3 (EPA) tasapainolla ilmoitetaan “kasviperäisen” omega-6 arakinodihapon (AA) ja merestä peräisin olevan omega-3 eikosapentaeenihapon (EPA) suhdetta koko rasvahappoprofiilissasi. 

Arakidonihapon (AA) muodostumistehokkuuden tulisi olla yli 30% (vihreä alue, ruokavaliotavoite), jotta kehosi saisi riittävästi omega-6 arakidonihappoa (AA). Mikäli arakidonihapon (AA) muodostumistehokkuus on alle 30% (keltainen tai punainen arvo), suositellaan sisällyttämään normaaliin ruokavalio-ohjeistukseen “erityinen arakidonihappoa koskeva ruokavaliosuositus”.

Solukalvon juoksevuusindeksi kertoo kuinka tehokkaasti solusi ovat vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa. Mikäli solukalvon juoksevuusindeksi on yli 4:1 (keltainen tai punainen alue), saatat hyötyä muuttamalla ruokavaliotasi “Ruokavaliosuosituksesi” -osiossa esitetyn mukaiseksi.

Henkisen vahvuuden indeksi (eng. Mental strength Index) kuvastaa mielialan ja tajunnan tasoa.

Oma rasvahappotasapainoni ei sentään huutanut punaisena, mutta oli 5,9:1, kun suositus on 3:1. Miehelläni suhde oli 11,9:1. Hän ei käytä mitään Omega valmisteita. Käytin säännöllisesti apteekista ostettuja Omega-3 kapseleita, mutta se ei selvästikkään imeydy kunnolla. Verikokeesta analysoitiin myös muita kohtia ja ikävä kyllä osa niistä oli punaisena. Suojaustasoni, joka kuvastaa ruokavalioni antamaa suojaa elintasosairauksia vastaan on 27, kun sen pitäisi olla yli 90. miehelläni suojataso taso on puhdas 0. Omega-3 eli EPA+DHA taso on 3,6%, kun sen pitäisi olla yli 8%. Arakodinihapon muodostus oli lähellä hyvää. Se oli 28,9%, kun raja hyvälle on 30%. Solukalvon fluidity taso huusi sensijaan punaisella ollen 12,3, kun tason pitäisi olla alle 4. Henkistä voimaa kuvaava indeksi on tällä hetkellä 1,6 eli yllättävän hyvä siihen nähden, kuinka stressaantuneeksi olen itseni kokenut. 

Tämä lähes 30 sivuinen analyysi omasta rasvahappotasapainosta on todella kiinnostava ja hyvä työväline oman hyvinvoinnin parantamiseen. Käytän nyt 4kk ajan Zinzino Balance Oilia päivittäin ja otan uudet testit sen jälkeen. Tulen kertomaan tulokset tänne ja tietysti seuraan miten oma olo muuttuu. Tämän öljyn salaisuus on se, että se tutkitusti imeytyy tehokkaammin, kuin muut aiemmin markkinoilla olleet Omega-3 tuotteet. Pohjana toimii Lysi kalaöljy, tehoaineena erittäin antioksidanttipitoinen oliiviöljy ja tuotteen valmistaa norjalainen Bioactive Foods. Sitruunan tai vaniljan makuinen öljy annostellaan oman painon mukaan, jolloin saa varmasti oikean annoksen sitä. Markkinoille on tullut juuri myös uusi maku appelsiini-minttu-lime ja se on oikein hyvänmakuista. Itse kulautan sen alas vesitilkan kanss, mutta se menee helposti alas sellaisenaankin. Useampi tuttavani on käyttänyt tätä nyt pidempään ja heidän vointi sekä energiatasot ovat kohentuneet huomattavasti. Eräs eläkkeellä oleva nainen kertoi, että nivelkivut ovat hävinneet kokonaan ja toinen näytti miten paha psoriasis on lieventynyt ja hän on voinut lopettaa vahvojen lääkkeiden käytön. Kolmen viikon käytön jälkeen olo on tasaisempi, kuin aiemmin. Olen myös nähnyt useiden tuttavien testitulokset ennen ja jälkeen, vaikutus on dramaattinen. On todella hienoa, että luonnonmukaisella tuotteella voidaan parantaa omaa hyvinvointia merkittävästi.

Tässä testituloksiani kolmen vuoden ajalta. Zinzino Test kertoo rasvahappotasapainonEi kommentteja