Matkailu

Matkailu
MATKAILU

HYVINVOINTI

HYVINVOINTI
HYVINVOINTI

YRITTÄJYYS

YRITTÄJYYS
YRITTÄJYYS

Meidän jokaisen on puututtava kiusaamiseen


Jokainen elämä on arvokas ja kaikkien pitäisi
saada kokea elämässään onnea ja iloa.
Meistä jokainen voi tehdä asioita sen eteen,
että myös elämän kauneus näyttäytyy kiusatulle.
Joka päivä medioissa on esillä surullisia tarinoita kiusaamisesta, jota tapahtuu alakoulusta työelämään saakka. Haavoittuvaisimmillaan ihmistaimi on tietysti pienenä sekä teininä, silloin rakennetaan elämän perusteet. Useinhan nuorena kiusattujen kiusaaminen jatkuu aikuisenakin.

Tuntuu käsittämättömältä, että tähän seikkaan ei pystytä puuttumaan tehokkaammin koulussa, harrastuksissa, kaduilla ja työpaikoilla. Harvoin kiusaaminen tapahtuu piilossa yksityisesti muutaman ihmisen välillä. Näin ainakin uskon. Kiusaamiseen pitää saada yksinkertaisesti 0 toleranssi.

Onneksi esiin nousee myös kiusaamisen vastustajia, kuten tamperelainen lukiolaispoika rohkeasti osoitti. Sosiaalisen median aikakautena tieto leviää vauhdilla niin hyvistä, kuin huonoistakin asioista. Some on mahdollisuus herätellä ihmiset kokemaan empatiaa ja puuttumaan aiemmin. Muistan omalta ala-asteelta silmälasipäisen pojan, hänellä oli käsittääkseni lievä kehitysvamma. Tälle pojalle ilkuttiin ja nyt aikuisena se tuntuu tosi inhottavalta. Olen varma, että opettajat tämän huomasivat, mutta kukaan ei koskaan nostanut kissaa pöydälle. Sama tilanne oli yläasteella yhden tytön kohdalta. Onneksi hänellä oli myös muutama hyvä ystävä tukena. Minusta opettajilla on iso vastuu ottaa kiusaaminen esiin, kun keskenkasvuiset teinit kipuilevat elämän aallokossa. Samoin kaikilla aikuisilla, jotka kiusaamista huomaavat.

En hyväksy sellaista vaihtoehtoa, että siihen ei voida vaikuttaa. Puhumalla avoimesti ja keräämällä vaikkapa koko luokka vanhempineen yhteen asiaan pitää pystyä vaikuttamaan. Vastuu on meistä jokaisella! Kanna siis vastuusi jos näet kiusaamista.

Olen kerännyt yhteen muutamia linkkejä aiheen ympäriltä
Lukiolaisten kiusaamisen vastainen kampanja
Näin kiusaaminen vaikuttaa aikuisena
Kohta minua ei kiusata
Nuorten Netti - Kiusaaminen
Mistä kiusaaminen johtuu?
Kiusaamista voidaan ehkäistä pienestä pitäen
Kiusaaminen näkyy verikokeissa
Miten kiusaamista voisi ehkäistä?
Työpaikkakiusaaminen
Poliisi - kiusaaminen, herjaaminen, solvaaminen
Kiusattu Jesse ei jaksa
Kiusaaminen muutti elämän painajaiseksi
5 x sain koulukiusaaminen loppumaan
Blogilista, aiheena koulukiusaus

2 kommenttia

  1. Kiitos Heidi, kun nostat tätä tärkeää aihetta esille! Asiaan puuttuminen on ainakin murkkuikäisillä äärimmäisen vaikeaa. Olen itse ollut tukemassa henkilöä, joka jätettiin porukasta ulos todella julmalla tavalla. Siinä ei auttanut rehtorin, luokanvalvoja eikä terveydenhoitajan pitämät palaverit kaikkien asianosaisten kesken. Oli riipaisevaa olla tilanteessa, jossa en oikeasti voinut tehdä yhtään mitään. Saatoin vain tukea kiusattua ja ulos jätettyä loputtomiin. Onneksi se kantoi ja elämä voitti... Tuo tamperelaisen nuoren tekemä teko on kerta kaikkiaan mahtava, hänelle toivotan kaikkea hyvää elämälle. Uskon että tuo hyvän tekeminen antoi hänelle myös boostia.

    VastaaPoista
  2. Tällaisia tukijoita tarvitaan lisää, koska yksikin ihminen voi pelastaa jonkun elämän. Tämä lukiolaisten oma kampanja toivottavasti koskettaa teinejä eri tavalla ja auttaa asiassa.

    VastaaPoista